Monday, March 5, 2007

intalnire tineri - baia mare, 3 martie, 2007

Sambata aceasta am avut privilegiul sa ne intalnim pentru a studia in continuare din Genesa. Ne-am adunat in jur de 15 persoane. Cu Cipri ca si moderator al discutiei noastre am inceput prin a prezenta un rezumat al capitolelor precedente si, de asemenea, am incercat sa clarificam nelamuririle ramase. Dupa aceasta etapa introductiva am continuat prin a studia capitolele 7 si 8.

Am fost imediat antrenati intr-o suita de discutii prin intrebarile pregatite de Cipri. Pentru a ne face o idee mai buna asupra lucrari pe care a facut-o Noe am luat in considerare dimensiunile arcei. Cu toti am ajuns la concluzia ca la marimea pe care a avut-o a necesitat o munca enorma, care probabil a durat peste 100 de ani. Am continuat prin a remarca faptul ca Noe era un om neprihanit, fapt remarcat de Scriptura in mai multe locuri (ex. 2 Petru 2:5). Continuand a observa numerele am vazut ca Noe era in varsta de 600 ani cand a venit in corabie. De asemenea, am purtat o discutie in legatura cu numarul de animale care au intrat in corabie. Au fost luate cate 7 perechi de dobitoace curate, 1 pereche din dobitoacele necurate si 7 perechi din pasarile cerului. Pentru ca Noe a intrat in corabie dupa sapte zile, am inceput sa dezbatem simbolistica acestui numar 7 si, de asemenea, a numarului 40 (ex. Genesa 7:12) care pare a reprezenta un timp de stramtoare. Acest numar 40 mai apare si in alte locuri in Scriptura si are aceasi semnificatie.

Despre sensul curateniei animalelor s-a lansat ideea ca acestea erau curate sau necurate, prin prisma faptului ca erau sau nu placute drept jertfe pentru Dumnezeu. In plus, Genesa a fost scrisa dupa ce legea deja exista, iar cunostinta despre animalele curate sau necurate era deja existenta, deci e posibil ca lui Noe sa i se fi spus exact ce numar din fiecare animal sa ia cu el in corabie. Fiindca Dumnezeu stia ca le va fi permis sa manance doar animale curate, el L-a instruit pe Noe sa ia un numar mai mare din acestea.

Noe, cu familia, a intrat in corabie in ziua in care a inceput sa ploua, dar a primit o preinstintare cu privire la aceasta cu sapte zile inainte. Odata intrat in corabie, usa a fost inchisa de Dumnezeu. De aici am deviat discutia pentru a vedea in ce fel S-a implicat Dumnezeu in lume, cum a avut contact cu oamenii (prin mesageri ai sai, si nu direct). Am ascultat o teorie care ne explica aspectele anterior amintinte prin prezentarea caracterului atemporal si aspatial al lui Dumnezeu. Apoi ni s-a parut corect a spune ca Noe nu a interzis nimanui in a intra in arca, doar ca oamenii de atunci prin necredinta lor au privit acest eveniment prezis in deradere si nu au crezut nimic din ce le-a fost spus. Deci la potop au fost salvate doar opt persoane Noe si sotia lui, cei trei fii cu cele trei sotii ale lor. Asta pentru ca potopul din relatarea capitolului opt pare a fi acoperit si muntii cei mai inalti, distrugand astfel orice vietate terestra.

Cu privire la arca, s-a amintit ceea ce spune Apostolul Petru, in prima sa epistola, capitolul 3. El face o legatura intre arca lui Noe, potop, salvarea celor 8 si botezul in apa.

Programul nostru a continuat prin a discuta cateva propuneri lansate pe forum si in cele din urma cantarile pe care le-am impartasit cu fratii duminica ce a urmat.

Text semnat de Dani A.

2 comments:

Anonymous said...

nu stiu unde a fost Dani pana acum. a stat la cutie ca un pinguin, cred. (asta cu pinguinul de pe forum o stiu) iata-l aparand cu un text incurajator. cu alde daniel pode, sorin si dani achim, blogul are viitorul asigurat. Domnul sa va aiba in grija Sa!

daniel sidor pode said...

Da, am citit aseara ce ai scris, am fost surprins de acuratetea cu care ai redat etapele intalniri, acum cipri si-a gasit om pentru aceasta "slujire".