Monday, November 26, 2007

giving you'll gain


Why do we make presents? Everybody is saying that this is the time of sharing, of loving? Do we feel that? We have to think that God gave us His only Son to redeem us. Can we have a greater present than this? I don't think so. If God gave us such a present, why we are not able to give at least a smile, a card, a hand when somebody is in need? Read more on Persa's blog.

Saturday, November 24, 2007

mari reformatori (I)


În cadrul ultimelor seminarii ale tinerilor, cei care au participat au avut posibilitatea urmăririi unor filme referitoare la câţiva din oamenii remarcabili ai istoriei bisericii. Aceştia şi-au dedicat viaţa răspândirii, promovării şi apărării adevărului, în contextul unei dominaţii a bisericii de la Roma. Săptămânal vom posta câteva date privind viaţa şi activitatea marilor reformatori (şi nu numai), cei prin care Dumnezeu nu a lăsat lumina să fie biruită de întuneric. Pentru început, John Wycliffe.

John Wycliffe a fost primul şi unul dintre cei mai mari reformatori ai creştinismului. El s-a născut într-o mică localitate din Anglia, în prima jumătate a secolului al XIV-lea. Încă din tinereţe el a fost instruit în diferite ştiinţe, manifestând o puternică dorinţă de cunoaştere. Prin aprofundarea studiilor de filozofie, teologie, dar şi de drept, el a devenit unul dintre cei mai erudiţi teologi ai vremii sale. A studiat la Oxford, universitate la care a ajuns, mai târziu să predea. Cunoştinţele sale avansate în anumite ştiinţe l-au impus ca o autoritate în universitatea din Oxford.

Însă John Wycliffe a rămas în memoria urmaşilor săi pentru faptul că a iniţiat în Anglia o mişcare de reformă religioasă, morală şi civilă. Datorită acestui fapt, el a fost numit şi „Luceafărul de dimineaţă”, nu numai al Reformei din Anglia, dar al întregii creştinătăţi. Odată declanşat, protestul împotriva bisericii de la Roma nu mai putea fi oprit. Acesta a deschis lupta pentru emanciparea bisericilor şi a popoarelor.

Principalele idei promovate de Wycliffe au avut ca bază de pornire Biblia. Încă din colegiu, el a arătat o dorinţă nestăvilită pentru studiul Scripturilor, fapt care l-a determinat să tragă anumite concluzii, contrare a ceea ce biserica romană predicase până atunci. El a pretins că Biblia era Cuvântul lui Dumnezeu şi că în ea oricine putea găsi planul de mântuire a omenirii. Un plan care îl avea în centru pe Cristos, singurul mijlocitor între Dumnezeu şi om. Pe de altă parte, el a remarcat că Roma părăsise Cuvântul lui Dumnezeu, în schimbul tradiţiei omeneşti, şi i-a acuzat pe preoţi de faptul că au înlăturat Scripturile. El a cerut insistent ca Biblia să fie redată poporului, iar autoritatea ei să fie din nou restabilită în Biserică. Până la acea vreme, Cartea Sfântă putea fi citită doar în latină şi greacă, limbi inaccesibile muritorilor de rând.

Pe plan politic, John Wycliffe s-a distins printr-o lucrare laborioasă şi plină de pericole. Prin poziţia sa de capelan al regelui Angliei, el a luat atitudine faţă de tributul pe care acesta îl plătea suveranului pontif şi a arătat că autoritatea papei asupra conducătorilor pământeşti era o pretenţie exagerată, în contradicţie atât cu raţiunea, cât şi cu legile divine. Datorită faptului că învăţăturile lui Wycliffe erau bine văzute de intelectualitatea engleză, atât regele, cât şi nobilii, au reflectat asupra ideilor acestuia şi au hotărât să nu mai dea tribut papei. Aceasta a iscat în Anglia o adevărată furtună împotriva supremaţiei papale. A fost momentul în care biserica de la Roma l-a văzut pe Wycliffe ca un duşman şi a dorit să-l elimine, odată pentru totdeauna.

Pe de altă parte, Wycliffe a atacat biserica romană şi prin viziunile sale faţă de aşa numiţii călugări cerşetori. Aceştia erau nişte călugări care pozau în ultimii sărmani ce trăiau din mila oamenilor. Însă, cu ceea ce strângeau, au acumulat averi imense, sfidându-i pe cei cărora le predicau o viaţă simplă. De asemenea, călugării respectivi nu ezitau să recurgă la practici imorale, pervertind tineretul. În acest fel, educaţia morală a vremii a fost grav afectată. Autoritatea acestora a fost întărită de faptul că papa le acordase puterea de a primi mărturisirea şi de a acorda iertare. În acest fel, marii criminali şi-au găsit un refugiu, cumpărându-şi libertatea şi ispăşirea de pedeapsă. Faţă de acest sistem corupt şi desfrânat creat în jurul călugărilor cerşetori, Wycliffe nu a manifestat nicio urmă de îngăduinţă, declarând că el era fals şi că trebuia desfiinţat.

În calitate de ambasador regal, timp de doi ani, el a luat parte la o conferinţă, alături de trimişii papei, în Ţările de Jos. A fost un bun prilej ca Wycliffe să-i cunoască mai bine pe aceia care pretindeau că sunt locţiitorii lui Dumnezeu pe pământ. Întors în Anglia, el a continuat, cu şi mai mare înverşunare, să critice sistemul corupt al papalităţii şi să declare lăcomia, mândria şi înşelăciunea, drept idolii cei mai de seamă ai Romei.

Împotriva sa, papa Grigore al XI-lea a emis trei bule, prin care el cerea autorităţilor engleze să ia măsuri imediate pentru reducerea la tăcere a acestui eretic. A urmat un şir lung de procese, asupra cărora nu vom insista în materialul de faţă, cărora Wycliffe le-a făcut faţă cu succes. Contrar celor prognozate de papă, teologul englez nu a sfârşit pe rug, în schimb, suveranul pontif a decedat subit. Pentru supremaţia Romei s-au războit doi papi, fiecare văzând în celălalt Anticristul. În acest context, situaţia lui John Wycliffe nu a reprezentat o prioritate, astfel că acesta a scăpat pentru un timp de represiunile papalităţii. Însă, schisma creată în biserică după moartea papei Grigore al XI-lea şi luptele interne care au măcinat creştinătatea aveau să arate oamenilor de rând adevărata faţă a papalităţii.

Wycliffe a avut şi o bogată activitate de răspândire a adevărului şi luminii. În acest scop, el a pregătit un grup de predicatori pe care i-a trimis de-a lungul şi de-a latul regatului Angliei, pentru a le oferi, în special bătrânilor, săracilor şi celor bolnavi, vestea bună a harului lui Dumnezeu. El, personal, în calitate de profesor de teologie, a predicat Cuvântul lui Dumnezeu în aulele Universităţii Oxford. Datorită calităţilor sale deosebite ca şi teolog şi orator, el a primit titlul de „doctor al Evangheliei”.

Reforma începută de Wycliffe s-a pus în mişcare nu atât prin scrierile sale, cât prin modul în care s-a făcut ascultat şi înţeles atât de oamenii simpli, cât şi de conducătorii timpului său. Deşi el ne-a lăsat câteva lucrări scrise de mare valoare, totuşi Wycliffe este mai cunoscut pentru faptul că a fost primul traducător al Bibliei în limba engleză. Se presupune că cele patru evanghelii traduse în engleză sunt opera sa, restul cărţilor fiind rodul muncii colaboratorilor săi. Lucrarea sa a beneficiat de un mare succes, fiind primită cu entuziasm de intelectualitatea engleză. Pe acea vreme, tiparul nu fusese încă inventat, iar răspândirea cărţilor se putea face doar prin copierea lor. Datorită faptului că, deşi în transcrierea Bibliei în limba engleză se angajaseră numeroşi copişti, aceştia puteau cu mare greutate face faţă cererilor. Unii cupărau doar părţi din ea, iar în alte cazuri, câteva familii mai bogate îşi uneau resursele pentru cumpărarea unui exemplar.

O dată cu apariţia versiunii engleze a Bibliei, autorităţile religioase aveau de înfruntat nu opoziţia lui Wycliffe, ci aceea a Bibliei, care vorbea prin glasul popoarelor nemulţumite de conducerea pontificală. Astfel că profesorul Universităţii Oxford a fost chemat la Roma pentru a da explicaţii în legătură cu activitatea sa. Conştient că un drum la Roma ar putea fi şi ultimul, Wycliffe nu a dat înapoi, însă starea de sănătate l-a împiedicat să facă acest lucru. Nu după mult timp, Wycliffe avea să părăsească această lume, lăsând în urma sa începută lucrarea de eliberare a popoarelor de prejudecăţile în care fuseseră ţinute închise timp de secole. El a deschis ochii oamenilor, arătând că suveranul bisericii este reprezentantul lui Dumnezeu pe pământ doar cu numele şi că adevăratul cap al Bisericii este Cristos, în afara căruia nu există autoritate. Orizontul larg al minţii sale, claritatea cugetărilor, hotărârea de a păstra adevărul şi curajul cu care l-a apărat, l-au făcut greu de egalat de cei care i-au urmat pe drumul Reformei. Curăţia vieţii, stăruinţa neobosită în studiu şi muncă, integritatea de care a dat mereu dovadă, iubirea şi credincioşia ce i-au caracterizat lucrarea au fost trăsăturile definitorii ale primului reformator al creştinismului. Şi aceasta, în ciuda întunericului şi stricăciunii morale a veacului în timpul căruia s-a ridicat.


Tuesday, November 20, 2007

iubiri altruiste



Altruismul este în opoziţie cu egoismul. Tot aşa făptura nouă este în opoziţie cu cea veche. Numai în minte şi voinţă au trecut lucrurile vechi. De fapt, lupta nu încetează până când muritorul acesta îl vom depune în ţărână. Ap. Pavel sintetizeză bine conflictul când zice: "Căci firea pământească pofteşte împotriva Duhului, şi Duhul împotriva firii pământeşti: sunt lucruri potrivnice unele altora, aşa că nu puteţi face tot ce voiţi." (Galateni 5:17). Şi totuşi, în această continuă încleştare, iubirea dezinteresată trebuie să fie trăsătura definitorie a creştinului. "Iubiţi-vă unii pe alţii cu o dragoste frăţească. În cinste, fiecare să dea întâietatea altuia." (Romani 12:10).
Mai multe, pe blogul studentului de Biblie.

Monday, November 19, 2007

ştiinţa ştiinţelor


Omul necredincios cere dovezi palpabile pentru a crede în Dumnezeu. Dar Dumnezeu nu este asemenea naturii noastre ca să poată fi pipăit. El este dincolo de spaţiu şi anterior timpului. Nouă ni s-a descoperit prin Cuvântul Său, prin creaţia Sa şi prin natura înconjurătoare. Dacă Dumnezeu personal nu poate fi observat cu simţurile noastre fizice, nu înseamnă că existenţa Lui este o utopie. Nici electronii nu se văd şi totuşi există. "Dumnezeu este Duh", iar omul fiind materie nu poate să-L vadă. "Nimeni n-a văzut pe Dumnezeu" (Ioan 1:18).
Citiţi întreg articolul pe blogul studentului de Biblie.

Sunday, November 18, 2007

promises




Young Romanian Bible Students, at their last seminar, in Baia Mare, oct. 2007. Music by Alan Jackson - standing on the promises

Saturday, November 10, 2007

lumini în întuneric


Suntem noi lumini în întunericul lumii? O întrebare actuală, al cărei răspuns trebuie să ne arate gradul dezvoltării noastre spirituale.

"Acum aproape 2000 ani, Pământul a avut onoarea să fie cercetat de adevărata Lumină. În Isus erau concentrate viaţa şi Lumina oamenilor. Această Lumină a luminat, luminează şi va lumina pe orice om venind în lume. Pe tot parcursul vârstei creştine, acest obiectiv – de a fi lumina lumii – a fost îndeplinit de adevăraţii urmaşi ai Domnului. Căci Dumnezeu care a zis: "Să lumineze lumina din întuneric", ne-a luminat inimile, pentru ca să facem să străluciască lumina cunoştinţei slavei lui Dumnezeu pe faţa lui Isus Hristos. (2 Corinteni 4:6). Toţi cei prin care Domnul a reflectat lumina peste lumea aflată în întuneric, sunt demni de a fi numiţi: "Voi sunteţi lumina lumii". Mai multe, pe blogul studentului de Biblie.

Friday, November 9, 2007

drops of love


Persida talks about the way we love those around us. How can we give love to the others? Can we love those who did wrong to us? Are we able to give at least a little drop of love to our enemies?

"To love someone, it is to be able to give everything you have, only for that person to be happy. The true love, it comes when you can be happy when you made somebody to be happy, even if you don't feel very well. One of the hardest thing to do it's to love a person that did something wrong to you; and it's even harder when that person used to be a very close friend."
Read more, on her blog.

Thursday, November 8, 2007

mană pentru israel, hrană pentru mine


Israelitul se trezea dimineaţa înainte ca soarele să-i spulbere masa acelei zile şi şi-o însuşea. Timp de 40 de ani, cu excepţia sabatelor, poporul lui Dumnezeu îsi umplea omerul cu mană pentru câte o zi, înainte ca strălucirea soarelui să le fure „energia” acelei zile. Ştim că acest popor a excelat prin nemulţumirile lui, dar nu-mi amintesc să fi cârtit că mana „este livrată” la o oră mult prea matinală şi că mai bine rămân flămânzi decât să-şi ridice ochii din puf. Mai multe, pe blogul lui Dănuţ Pode.

Tuesday, November 6, 2007

poze seminar tineri, oct, 07

seminar octombrie, 07 (3)


Şi ultimul set de poze de la seminarul tinerilor. În curând nu o sa mai gasim o poza în care să nu fie şi un aparat foto. Indispensabil, de altfel!

Monday, November 5, 2007

O rugăminte

Din cauza unor comentarii prezente pe acest blog, unii fraţi au fost denigraţi în mod public. Evident, nu putem opri pe cineva să se exprime aşa cum doreşte. Însă, cei care o fac aici sunt rugaţi să respecte o singură condiţie. Să se semneze cu un nume (sau un ID) pentru a putea şti cine este autorul unui comentariu sau al altuia. Aşa cum am amintit anterior, noi nu încurajăm disputele de niciun fel, fie ele mânate de intenţii pozitive. În cazul în care comentariile conţinând atacuri la adresa unor fraţi vor continua să apară, ele vor fi moderate de administratorii blogului. Vă mulţumim!

Thursday, November 1, 2007

iertarea / the forgiveness



Această cântare a fost înregistrată de surorile Dana şi Alina Neagu, din localitatea Ruseni, Republica Moldova. Linia melodică îi aparţine surorii Dana (20 ani), care cântă la chitară încă din 1998. Până în prezent, ea a realizat mai multe melodii pe versuri de diferiţi autori. Iertarea este una din cântările compuse în acest an. Alina (18 ani) a fost cea care a compus versurile, în decembrie, anul trecut. Probabil a fost inspirată de momentul care avea să-i stea în faţă, în vara acestui an, când s-a alăturat fraţilor ei de credinţă, prin botezul în apă.
Cântarea este o rugăciune adresată Creatorului, căruia I se cere îndurare pentru păcatele comise în această lume. Tensiunea acesteia este dată de un ritm racordat la trăirea păcătosului căzut în genunchi în faţa lui Dumnezeu şi de dorinţa fierbinte a acestuia de a căpăta ispăşirea. Credem că o astfel de rugă sinceră este bine primită de Domnul. Fie ca noi, toţi, să căpătăm un îndemn spre o astfel de poziţie în faţa Tatălui Ceresc.
Mulţumim celor două surori pentru realizările lor şi ne rugăm Domnului pentru binecuvântarea acestora!

This hymn was recorded by srs. Dana and Alina Neagu, from Ruseni, Moldova. The melody belongs to Dana (20), who has been playing the guitar since 1998. She has composed several songs, on different authors' poems. The forgiveness is a hymn she has composed this year. The other sister, Alina, wrote the lines, in December, last year. Probably, she was inspired by the moment she would have to pass. She was baptized and joined her brethren, last summer.
The hymn is a prayer to our Creator, asking for mercy for earthly sins. Its tension is given by the rithm that follows the sinner's feeling, who kneels in front of God, wishing for forgiveness. We believe this kind of sincere prayer is appreciated by our Lord. May all of us get this wish, to have such an attitude in front of our Heavenly Father.
We thank the two sisters for their work and we pray God to bless them.