Tuesday, July 31, 2007
Thursday, July 26, 2007
materie şi materialitate - de Dan Ştefan
În luna septembrie a anului trecut, Muzeul de Istorie din Zalău a găzduit expoziţia de grafică şi fotografie a tânărului artist Dan Ştefan. Au fost prezente 29 de exponate ce fac parte din lucrarea cu tema "Materie – materialitate". Acestea pornesc de la conceptul perfecţiunii originare prezent în Eden. În raiul unde a fost aşezat omul, elementul definitoriu era copacul. Unul fără crăpături sau scorburi. La fel ca şi omul care îl îngijea, copacul degaja perfecţiunea Celui Care l-a creat. Ieşirea Grădinii de sub protecţia divină a alterat copacul. Intemperiile vremii au trecut peste el şi l-au slăbit. S-a stricat odată cu pământul din care creştea. Şi-a urmat destinul celui care a fost însărcinat să-l îngrijească.
Tema surprinde prin simplitatea ideeii şi, în acelaşi timp, forţa mesajului. Metamorfoza copac – om, îngemănarea destinelor şi fatalismul paralel dau temei un caracter de universalitate. Consistenţa detaliului, alegerea unghiurilor, desprinderea trăsăturilor, confluenţa umbrelor, toate ne arată un Dan Ştefan extrem de profund. Grav pe alocuri. Ne împinge spre meditaţie. Ne îndeamnă la introspecţie. Nu poţi trece de la un exponat la altul fără să te întrebi DE CE? Orice ai face, simţi mereu tentaţia de a te întoarce la imaginea anterioară. Cu siguranţă a rămas ceva nelămurit, cu siguranţă va trebui să o mai priveşti odată. Evident, Dan Ştefan nu este genul facil, iar lucrările expuse sunt departe de optimismul clasicist. Avem în faţă un Bacovia al imaginii. Copacii săi plâng, emană suferinţa pe care nimeni nu este dispus să o asculte.
Vă îndemn să admiraţi o parte din aceste lucrări. Dan Ştefan este un artist valoros, iar harul primit de la Domnul răzbate prin mâna şi ochiul cu care ni le-a pregătit. Partea a doua a lucrărilor cu aceeaşi temă va fi postată cât de curând.
Monday, July 23, 2007
pictorul Dan Ştefan
Dan Ştefan este un talentat pictor, un om cu un har deosebit. Lucrările sale ne trimit înspre clasicismul artei, dar şi către reverberaţiile naturii. Inflexiunile culorilor şi profunzimea detaliului grafic îl recomandă celor ce apreciază pictura ca expresie a ceea ce se ascunde dincolo de concret. Iată câteva din recentele sale peisaje.
Sunday, July 15, 2007
Cum pot răsplăti eu
Tuesday, July 10, 2007
Ierusalim, Ierusalim
Monday, July 9, 2007
experienţele amare ale războiului
Poate şi mai puţini dintre voi ştiu faptul că el a trecut, în tinereţe, prin suferinţe grele, în timpul războiului, fiind deportat în Austria, la muncă forţată. Cu toate acestea, el nu beneficiază astăzi de nicio recunoştinţă din partea statului român sau austriac, aşa cum se întâmplă cu refugiaţii, veteranii de război sau foştii deţinuţi politici. Mai multe, puteţi citi în articolul publicat în Gazeta de Maramureş.
.................................
Doi ani în sclavie
În timpul războiului, a fost deportat în Austria. A muncit doi ani în condiţii extreme şi o sărăcie lucie. L-au salvat ruşii, care l-au folosit, la rândul lor, pentru a munci. Şi au vrut să îl deporteze în Rusia. A scăpat ca prin minune de sclavie şi s-a întors acasă. Are 80 de ani, dar statul român nu a reuşit în toţi aceşti ani nici măcar să-i adreseze un simplu "mulţumesc". S-a adresat GAZETEI, în speranţa că va primi un statut similar cu cel al refugiaţilor.
Petre Hordoban este un pensionar băimărean, în vârstă de peste 80 de ani. De mai mulţi ani încearcă să convingă autorităţile statului să ia atitudine în ceea ce priveşte persoana sa şi a altora, care au fost deportate în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. El face parte dintre aceia care au fost supuşi unei munci forţate, timp de mai mulţi ani. Astăzi, nimeni nu mai ţine cont de aceasta şi nu îi despăgubeşte în vreun fel. Statul român este la fel de nepăsător ca şi cum trecutul s-ar putea şterege cu buretele. Hordoban s-a adresat mai multor instituţii ale statului şi organizaţii, dar toate solicitările sale de a primi o sumă de bani, la fel cum se întâmplă în cazul refugiaţilor sau veteranilor de război, au rămas fără răspuns. Stând de vorbă cu acesta, am aflat că în perioada în care el a fost deportat, din România au plecat trenuri întregi cu români, duşi la muncă forţată. Mulţi dintre ei nu s-au mai întors, cedând fizic în faţa muncii grele la care erau supuşi. Alţii au sfârşit, după înfrângerea Germaniei naziste, prin a fi trimişi în Rusia, unde i-a aşteptat un alt calvar. Foarte mulţi dintre aceştia nu au mai văzut niciodată România. Acum numele acestora s-a uitat. Suferinţa lor nu mai poate fi simţită astăzi. Însă statul român ar trebui să arate puţin respect pentru cei care au fost batjocoriţi la mijlocul veacului trecut. Povestea lui Hodoban este simplă. Un băiat de 17 ani, din satul Hărniceşti, este luat într-o noapte şi expediat în Austria, pentru a munci din greu la tăiatul lemnelor. După doi ani se întoarce acasă şi scapă ca prin urechile acului de deportarea în Rusia. Pare atât de simplu, însă truda şi mizeria acelor doi ani l-au marcat pe viaţă.
O viaţă de coşmar
"Într-o noapte, pe când dormeam în podul grajdului, în otavă, au venit jindarii ungureşti de ne-au luat. Ne-au dus la primărie. La notar. Primarul ne-a chemat înăuntru, unul câte unul, pentru a semna că suntem de acord să mergem la muncă în Austria. Văzând că din încăpere ies toţi roşii la faţă, m-am apropiat de uşă, să aflu ce se întâmplă. Îi băteau până semnau. Eu, fiind mai emotiv, când m-au întrebat dacă semnez, am acceptat din prima. Din mai multe sate din acea zonă, au strâns în jur de 200 de oameni şi ne-au dus la Sighet. Acolo, am fost puşi pe tren şi duşi în Austria, la graniţă cu Germania. De îndată am fost repartizaţi pentru muncă. Am lucrat în pădure. Vara strângeam răşina de pe copaci, iar iarna făceam « metri » de lemne. Zece metri cubi pe zi reveneau la două persoane. În caz că nu dădeam randament, primeam foarte puţină mâncare. Oricum, mâncarea era foarte slabă, cartofi, fasole. Si foarte diluată. Într-o zi de Crăciun, am găsit pe câmp sfeclă de zahăr. Am tăiat-o şi am pus-o pe plită, pentru a-i consuma zeama. Pâinea era pe cartelă. La 4:30, dimineaţa, ne trezeam şi parcurgeam 5 – 6 km pe jos, de la baraca în care dormeam, până la pădure. Iarna munceam într-o zăpadă care ne ajungea până la piept şi urcam pe deal, pentru a tăia cu securea copacii marcaţi. Barăcile erau din scânduri de lemn, dar îmbinate rudimentar. Era foarte frig. Peste noapte, cum aduceam pe încălţăminte zăpadă, îngheţa şi pe jos era ochi de stilcă. Pentru a ne încălzi, dormeam câte trei într-un pat, ca să avem trei paturi. Dormeam cu schimbul în mijloc, câte o noapte fiecare.
Umilinţa continuă şi azi
În primul an am stat la Heidelhoff, iar în al doilea an, am fost duşi la Baden. Acolo ne-au prins ruşii, în 1945. Era primăvară, prin martie. Ne-am regrupat, pentru că eram împărţiţi în mai multe locuri, şi am pornit către Ungaria, pe jos, sub supravegherea ruşilor. Aceştia ne luau, din când în când, şi ne puneau să lucrăm la drumuri, la poduri, pe unde treceam. Erau foarte răi şi se îmbătau tot timpul. Ne-au tratat rău. Mulţi au murit la acele poduri din cauza muncii grele la care am fost supuşi. Cei ce rămâneau în urmă, erau bătuţi de ruşi, cu biciul. Ei mergeau pe cai, iar noi pe jos. Problema a fost că nici cu mâncarea nu stăteam bine. Pe unde treceam se mai îndura câte o femeie de noi şi ne arunca o pâine. După o lună, am ajuns în Timişoara. Am stat într-o şură mare, ce aparţinuse unei moşii. A venit un colonel român şi ne-a zis: măi, băieţi, voi nu ştiţi ce vă aşteaptă. Or să vă trimită în Rusia. Acolo v-or rămâne ciolanele. După trei zile, colonelul s-a întors, spunându-ne că am avut noroc şi că a reuşit să îi convingă pe cei de la comandamentul rusesc să nu ne ducă în Rusia, aşa cum i-au dus pe alţii. I-a fost milă de noi, că eram tineri. Din satul nostru ne-am întors vreo 10. Acum numai eu şi încă unul mai suntem în viaţă. Refugiaţii, foştii deţinuţi sau veteranii de război primesc o despăgubire bănească. Pentru deportaţi ca mine nu se dă nimic", ne-a povestit Petre Hodroban. Singura dovadă a acelor ani este o hârtie emisă de la Timişoara, care adevereşte că Petre Hordobana a fost deportat. Solicităm autorităţilor statului să ia măsuri faţă de aceste persoane şi să le acorde un ajutor bănesc, măcar în al 12-lea ceas. Poate vor ajunge pentru un sfert din medicamentele de care aceştia au nevoie pentru a trăi.
Saturday, July 7, 2007
programul seminarului international al tinerilor
Duminica, August 5, 2007
7:00 p.m. Care binecuvantare din 2007 v-a ramas in minte? Baia Mare batran de adunare
Luni, 6 august
8:15 a.m. Mic Dejun
9:00 a.m. Mana urmata de ...
9:15 a.m. “Cei 12 apostoli #1” - Daniel KALETA
10:30 a.m. Pauza
11:00 a.m. “Biserica si Turma Mare” - Austin WILLIAMS
12:15 p.m. Pauza
12:30 p.m. Pranz
1:30 p.m. “Atingerea maestrului” - DVD
2:30 p.m. Pauza
3:00 p.m. “Joshua” [English group] - Michael NEKORA
“Multumirea” [Romanian group] - Daniel CAP
4:30 p.m. Pauza
5:00 p.m. Cor - Daniel KALETA
6:00 p.m. Cina urmata de partasie sau activitati sportive
Marti, August 7
8:15 a.m. Mic Dejun
9:00 a.m. Mana urmata de...
9:15 a.m. “Neemia” - Ioan HOSU
10:30 a.m. Pauza
11:00 a.m. “ Cei 12 apostoli #2” - Daniel KALETA
12:15 p.m. Pauza
12:30 p.m. Pranz
1:30 p.m. “Fiul pierdut” - DVD
2:30 p.m. Pauza
3:00 p.m. “Iosua” [Romanian group] - Michael NEKORA
“Gratitude” [English group] - Daniel CAP
4:30 p.m. Pauza
5:00 p.m. Cor - Daniel KALETA
6:00 p.m. Cina urmata de partasie sau activitati sportive
Miercuri, August 8
8:15 a.m. Mic Dejun
9:00 a.m. Mana urmata de...
9:15 a.m. “Expeditia iscoadelor” - Daniel CAP
10:30 a.m. Pauza
11:00 a.m. “Cele 7 pacate mortale” - Michael NEKORA
12:15 p.m. Pauza
12:30 p.m. Pranz
1:30 p.m. Cor - Daniel KALETA
2:30 p.m. Pauza
3:00 p.m. “Cei 12 apostoli #3” [English group] - Daniel KALETA
“Chemarea lui Dumnezeu” [Romanian group] - Austin WILLIAMS
4:30 p.m. Pauza
5:00 p.m. Sa cunoastem instructorii [vedeti intrebarile care vor fi dicutate cu ei]
6:00 p.m. Cina urmata de partasie sau activitati sportive
Joi, August 9
8:15 a.m. Mic Dejun
9:00 a.m. Mana urmata de…
9:15 a.m. Neprecizat
10:30 a.m. Pauza
11:00 a.m. Atelier de marturie - Michael NEKORA
12:15 p.m. Pauza
12:30 p.m. Pranz
1:30 p.m. DVD
2:30 p.m. Pauza
3:00 p.m. “Chemarea lui Dumnezeu” [English group] - Austin WILLIAMS
4:30 p.m. Pauza
5:00 p.m. Cina
6:00 p.m. Intalnirea adunarii din Baia Mare [discurs] Austin WILLIAMS
7:30 p.m. Program muzical - Daniel KALETA
Vineri, August 10
8:15 a.m. Mic Dejun
9:00 a.m. Mana urmata de...
9:15 a.m. “Botezul” - Zoicas Nicolae
10:30 a.m. Pauza
11:00 a.m. Atelier Marturie - Austin WILLIAMS
12:15 p.m. Pauza
12:30 p.m. Pranz
1:30 p.m. Adunare administrativa - Michael NEKORA
3:00 p.m. “Consecintele expeditiei Iscoadelor” - Daniel CAP
4:15 p.m. Pauza
5:30 p.m. Cina
7:00 p.m. Adunare de marturie de incheiere - Michael NEKORA
SATURDAY, August 11
8:15 a.m. Mic Dejun
Picnic posibil in timpul zilei
Intrebari pentru studii
AUSTIN WILLIAMSBiserica si Turma Mare
1. Multe scripturi ne spun ca va fi o Biserica. Ce scripturi ne spun ca va fi o Turma Mare?
2. Care este diferenta intre cei care vor face parte din Biserica si cei care vor face parte din Turma Mare?
3. Pilda fecioarelor intelepte (Matei 25:1-13) descrie doua tipuri de "fecioare". Cand realizeaza fecioarele ca sunt intelepte sau nechibzuite, si ce ne invata pe noi aceasta?
4. Exista vreo metoda in prezent pentru noi ca sa stim cine va face parte din Biserica si cine va face parte din Turma Mare?
Chemarea lui Dumnezeu
1. Petru (in 2 Pet. 1:10) ne spune sa luptam ca sa ne putem face „chemarea” si „alegerea” sigura. Ce inseamna aceste cuvinte?
2. Cum stim noi ca Dumnezeu inca mai „cheama” indivizi astazi, sau ca usa chemarii inalte a fost inchisa cu ani in urma?
3. Pe ce baze decide Dumnezeu pe cine sa cheme?
4. Cum ar putea sti cineva astazi ca Dumnezeu il cheama sau o cheama?
MICHAEL NEKORA
Iosua
Cartea lui Iosua ne spune cum a fost obtinut pamantul si cum a fost impartit intre semintii. O sa consideram cateva evenimente din aceasta carte.
1. Pentru ca toti copiii nascuti in pustie nu au fost circumcisi, cand natiunea lui Israel a intrat in Canaan, Iosua a ordonat circumcizia lor (vezi Iosua 5:2-5). De ce nu a facut intreaga natiune in pustie ceea ce in Egipt faceau toti?
2. Dupa ce Iosua a cucerit Ierihonul si Ai, el a pornit o lupta impotriva a 5 regi care s-au ridicat impotriva lui Gabaon. In timpul acestei lupte el il roaga pe Dumnezeu sa opreasca soarele si luna (vezi Iosua 10:12,13). Credeti ca Dumnezeu i-a ascultat cererea prin faptul ca a oprit rotatia Pamantului (apoi a pornit Pamantul din nou)? Daca nu, atunci ce a facut?
3. Dumnezeu I-a spus lui Iosua sa omoare pe toti in orasele pe care le cuceresc (Iosua 8:26 si 10:30-40). De ce ar cere un Dumnezeu al iubirii lui Israel, sa omoare fiecare om, femeie, copil, batranii si tinerii deopotriva, si sa nu arate mila?
4. Multe dintre personajele Vechiului Testament reprezinta, de fapt, personaje din Noul Testament. Pe cine reprezinta Iosua? De ce credeti in felul acesta?
Cele 7 pacate mortale
Cu mai bine de 1000 de ani in urma, o lista cu 7 pacate mortale a fost compusa si publicata in interiorul comunitatii crestine. Lista nu s-a mai schimbat de atunci. Cele sapte pacate sunt si astazi Ispita mancarii, Lacomia, Invidia, Lenea, Mania, Pofta, si Mandria. Nicio scriptura nu le mentioneaza pe toate impreuna, desi Biblia le condamna.
1. Care dintre acestea este cel mai greu de rezistat si de ce?
2. Care dintre acestea este cel mai grav in ochii lui Dumnezeu si de ce?
Selectati doar un raspuns la intrebarile
#1 si #2.
Va vom intreba pe fiecare ce ati ales.
3. De fapt, noi putem controla daca infaptuim sau nu aceste „pacate mortale”, si cand cadem tentatiei vreunuia, ne simtim mai rau, nu mai bine. De ce atunci continuam sa facem aceste pacate?
4. Acestea mai sunt numite "pacate trupesti", insemnand de fapt "pacate ale trupului". In Romani 8:6,7 Paul spune ca trupescul este pacat. De vreme ce toti dorim viata si nu moarte, cum putem sa trecem peste aceste pacate in viata noastra?
DANIEL KALETA
Cei 12 Apostoli
Numele celor 12 apostoli se regasesc in Matei 10:2-4, Marcu 3:16-19, Luca 6:14-16, si Fapte 1:13. Fiecare studiu se va concentra asupra a 4 din acesti 12 apostoli.
Studiul #1: Filip, Bartolomeu, Toma, si Matei
1. Aduceti un exemplu din scriptura cu un eveniment care sa faca referire la vreunul din acestia. De exemplu, Toma a avut o experienta descrisa in Ioan 20:24-29.
2. Ce putem invata noi din experienta lui Toma (vezi Ioan 11:16, 14:5, si 20:24-29)?
3. Natanael este mentionat in Ioan 1:45-49 si 21:2. El pare a fi unul din cei 12, totusi avem numele celor 12 fara a contine si numele lui. Intrebarea este, cine a fost el defapt?
Studiul #2: Simon [zis Zilotul], Iacov [fiul lui Afteu], Iuda [fratele lui Iacov], si Iuda Iscarioteanul
1. Aduceti un exemplu din scriptura cu un eveniment care sa faca referire la vreunul din acestia. De exemplu, Iuda Iscarioteanul a avut o experienta descrisa in Ioan 12:4-6.
2. Care este relatia celor doi frati Iacov si Iuda cu Isus? (Vezi Matei 10:55, Galateni 1:19, si Iuda 1.)
3. Comparati caracterul si istoria (informatiile) despre Iuda Iscarioteanul cu omul Saul a carui nume se va schimba in Pavel. (Vezi Fapte 26:10,11, 1 Cor. 15:9 si 16:1-3.)
Studiul #3: Petru, Andrei [fratele lui],
Iacov [fiul lui Zebedei], Ioan [fratele lui]
1. Aduceti un exemplu din scriptura cu un eveniment care sa faca referire la vreunul din acestia. De exemplu, Petru, Iacov si Ioan au avut o experienta descrisa in Matei 17:1-9 (si inca in doua locuri).
2. Isus a aratat mai multa favoare acestor patru decat celorlalti opt. (Vezi Matei 17:1, Marcu 5:37, 13:3, 14:33.) In relatia noastra cu fratii este potrivit sa avem pe unii „favoriti” in comparatie cu altii?
3. Uitati-va la Matei 16:18. In ce sens a fost Petru temelie (fundatie)?
DANIEL CAP
Studiul #1: Multumire
1. Ce este necesar inainte ca cineva sa exprime multumire?
2. Aduceti un exemplu bibilic despre cineva care a manifestat, sau nu a manifestat, multumire.
3. Toti stim persoane care refuza sa arate multumire. De ce fac ei aceasta?
4. Apostolul Pavel spune in 1 Tesaloniceni 5:18 si Coloseni 3:15 ne indeamna sa fim multumitori (sau recunoscatori). Ce beneficii obtinem daca cultivam "o atitudine de multumire" in vietile noastre?
Studiul #2: Expeditia iscoadelor
(Numeri 13)
1. Iscoadele sunt trimise in Canaan. A fost cucerirea Canaanului conditionata oare de strategia militara a Israelitilor?
2. Ce au spus cele zece iscoade ca este adevar si ce au spus ca nu este? Chiar credeti ca pamantul Canaanului continea "uriasi" care erau asa mari incat iscoadele au parut ca si "lacuste" (Numeri 13:33)?
3. Dupa parerea voastra, de ce au ales toti sa creada raportul celor zece iscoade si nu al celor doua iscoade (cititi Numeri 14:1-10)?
4. Ce putem invata din aceasta experienta astfel incat sa o putem aplica in vietile noastre?
Study #3: Consecintele expeditiei iscoadelor (Numeri 14)
1. Dumnezeu pedepseste poporul cu exceptia celor care erau sub 20 de ani. De ce nu i-a pedepsit si pe ei?
2. In Numeri 14:40, poporul recunoaste ca a pacatuit. Isi schimba gandirea si se hotaraste sa cucereasca pamantul pana la urma. De vreme ce Dumnezeu primeste cairea lor, de ce rezultatul efortului lor apare ca fiind foarte rau (greu) pentru ei?
3. De ce a spus Dumnezeu lui Moise sa trimita iscoade in tara stiind care vor fi consecintele rezultate din aceasta actiune?
4. Pavel spune ca toate experientele lui Israel sunt prezentate ca sa fie lectii sau pilde pentru noi (1 Cor. 10:11). Ceea ce a experimentat Israel sunt lectii pentru noi, adevarul mai mare din spatele lor se numeste antitip. Cine sau ce sunt antitipurile lui Iosua si Caleb, si ce alte antitipuri putem vedea noi in aceasta intamplare?
NICOLAE ZOICAS
Botezul
1. De ce i-a botezat Ioan pe cei care au venit la el ca sa fie botezati?
2. Ioan a spus ca Isus va boteza cu Spirit Sfant si cu foc (Luca 3:16). Ce inseamna aceasta ?
3. Exista vreo importanta daca un urmas a lui Isus este botezat sau nu?
4. De ce Studentii Bibliei nu tin nicio evidenta a persoanelor care sunt si care nu sunt botezate?
IOAN HOSU
Neemia
1. Cine a fost Neemia?
2. Ce a facut cand a auzit de conditia deplorabila in care se afla Ierusalimul?
3. Care au fost conditiile cand reconstruirea a avut loc?
4. De cate ori a fost provocat Neemia de inamicii lui?
Să ne cunoaştem instructorii
Fratii Cap, Kaleta, Nekora, and Williams vor discuta aceste intrebari:
1. Cum ai stiut ca Dumnezeu te-a chemat sa te consacri serviciului sau?
2. Ce tehnici folosesti pentru a rezista incercarilor lumii de a-i accepta standardele?
Pentru alte informatii privitoare la seminar, il puteti contacta pe Daniel Achim - achim_dan13[at]yahoo.com
Wednesday, July 4, 2007
Doamne, cine va locui...
Tuesday, July 3, 2007
întâlnirile tinerilor din Baia Mare, iunie, 2007
Pe perioada verii, tinerii din Baia Mare au decis să se întâlnească vineri seara, tot cu începere de la ora 6. Spre deosebire de perioadele mai răcoroase, numărul a scăzut puţin, dar nucleul de bază se menţine cu o prezenţă aproape constantă. Ultimele întâlniri au avut ca subiect câteva capitole din Genesa. Ele privesc perioada patriarhului Avram şi câteva din întâmplările prin care a trecut acesta. În capitolul 13, Avram şi Lot ne sunt înfăţişaţi ca având averi mari, fapt care a dus la o ceartă între servitorii unuia şi ai altuia. De aceea, cei doi decid să se despartă, Avram fiind acela care îi propune lui Lot să aleagă acea parte din Câmpia Iordanului în care doreşte să se aşeze. Lot alege zonele mai fertile, aflate pe cursul râului. Despre locaţia sa ni se spune că se întindea până în apropiere de Sodoma. Spre deosebire de Lot, Avram se îndreaptă spre zonele deluroase, mai puţin productive. Însă alegerea nepotului să nu se dovedeşte a fi una prea inspirată. Cu timpul, el ajunge să aibă probleme, iar locul cade pradă luptelor dintre cetăţile rivale. Lot este prins la mijloc, împăraţii Sodomei, Gomorei şi ai altor cetăţi pierzând lupta. Nepotul lui Avram este luat prizonier, iar averea, pradă de război. Auzind acestea, Avram îi sare în ajutor. Îşi mobilizează oamenii, îi atacă pe cuceritori şi îi biruie, răscumpărând viaţa lui Lot.
Lecţia este plină de simboluri şi învăţături. În primul rând, observăm că alegerea lui Lot, aparent una abundentă, nu este şi cea mai bună. Nu întotdeauna bogăţiile acestei lumi ne oferă siguranţă. De cele mai multe ori ne fac să scăpăm din vedere scopul mai înalt al vieţii noastre. Apoi, remarcăm liniştea cu care Avram a primit partea mai puţin fertilă. El s-a arătat mai preocupat de promisiunea divină referitoare la sămânţa sa. Nu s-a supărat pentru alegerea nepotului său, ba chiar i-a sărit în ajutor atunci când acesta s-a aflat la necaz. Este ca şi cum Dumnezeu l-a lăsat pe om să aleagă. Omul a decis că vrea răul şi a ajuns prizonier al păcatului. Însă Dumnezeu l-a iubit şi l-a salvat. La fel, Avram a iubit pe nepotul său şi l-a eliberat din prizonierat.
În capitolul 14, apare şi figura lui Melchisedec, împăratul Salemului, preot al Dumnezeului Celui Prea Înalt. El îl felicită pe Avram pentru victoria răsunătoare şi îl întâmpină cu pâine şi vin. Dacă Melchisedec îl întruchipează pe Domnul nostru Isus Cristos, atât prin poziţia sa de împărat al Salemului (Ierusalimului sau păcii), cât şi prin aceea de preot al lui Dumnezeu, atunci pâinea şi vinul nu ne pot duce cu gândul decât la simbolurile Cinei de Amintire, care privesc trupul şi sângele Mântuitorului.
În respect faţă de poziţia lui Melchisedec, Avram îi dă toată cinstea, împreună cu o zeciuială din toate (probabil din toată averea sa). Este pentru prima dată când în Biblie apare menţionată această cotă oferită cuiva. Totodată, remarcăm faptul că Apostolul Pavel, ne spune, în Epistola către Evrei, că Melchisedec era fără spiţă de neam, fără început sau sfârşit al zilelor, fiind asemănat cu Fiul lui Dumnezeu. Unii au mers cu ideea că lipsa de genealogie în cazul său ar face ca el să se identifice cu Sem, fiul lui Noe. Deocamdată este doar o presupunere.
De fiecare dată, am avut un timp de părtăşie, în care am discutat liber despre problemele fiecăruia. Rudi a început să guste farmecul clapelor, trecând de la bagheta de dirijor la orga lui Dani Achim, iar Raluca ne-a acompaniat, ca de obicei, cu chitara.
Mulţumim Tatălui pentru binecuvântările acestor întâlniri, care ne apropie unii de alţii şi ne fac să iubim mai mult cuvântul Său.