Tinerii din Baia Mare, cu dorinţă arzătoare de a învăţa Adevărul şi de a lăuda pe Domnul, ne-am strâns la casa de adunare. Chiar dacă am fost în număr de 13, sunt încredinţat că sunt mai mulţi tineri care se încadrează în categoria mai sus amintită.
Timpul petrecut împreună a fost împărţit în două, în prima parte am studiat „Pilda vierilor” din Matei 21:33-45, iar în a doua parte am învăţat şi repetat cântări spre lauda lui Dumnezeu, acestea fiind „deschise şi închise” de câte o rugăciune de mulţumire. Programul a fost foarte animat chiar dacă nu toţi cei prezenţi se încadrau (la ani), în categoria tânără, dar mulţumim Domnului pentru fraţii Nelu şi Magda Hosu (prezenţi cu noi), a căror râvnă o depăşeşte de multe ori pe cea a tinerilor.
După cum cred că vă imaginaţi, pilda vierilor a stârnit multe semne de întrebare, iar eu voi încerca să conturez răspunsurile care s-au primit la aceste întrebări.
Chiar de la primul verset, întrebările aveau cam aceeaşi structură – „ce reprezintă?”
Gospodarul – Dumnezeul lui Israel
Via – casa lui Israel (am fost ajutaţi de Isaia 5:7)
Gardul – Legea, Legământul Legii făcut de Dumnezeu cu poporul Israel
Teascul – mustul gustos şi dulce, pe care „via” ar fi trebuit să-l aducă având toate condiţiile pentru aceasta (Legea, Cuvântul lui Dumnezeu şi numele de Popor al lui Dumnezeu)
Turnul – străjerii care dădeau semnal când „via era în pericol” – profeţii lui Dumnezeu
Vierii – responsabilii cu creşterea „viei”, rodul ei, strânsul recoltei, (pentru atunci când Gospodarul va cere partea lui) – conducătorii religioşi, preoţii lui Israel
Când s-a făcut vremea roadelor, „Marele Gospodar” a trimis robii (profeţii) după partea lui de rod, dar n-a primit nimic, robii fiind bătuţi şi chiar omorâţi. Deoarece nu este amintit nimic de faptul că vierii ar fi vrut să ascundă rodul, şi ajutaţi de prorocul Isaia din 5:4, am înţeles că via nu dăduse rodul aşteptat, de aceea primirea robilor a fost într-o manieră atât de ostilă.
Gospodarul nu s-a descurajat, şi-a trimis chiar fiul după rod, aşteptând ca acesta să fie primit bine, dar n-a fost aşa, fiul prezentând o mai mare ameninţare pentru vieri, „iată moştenitorul”, acesta a fost prins, scos afară din vie şi omorât.
„Răsplata primită de vieri” şi „viitorul viei” le-am extras din versetul 41 şi Isaia 5:5-6. Pe vieri îi va pierde, iar via o va da altor vieri (începând cu apostolii) care vor aduce roadele cuvenite. Iar în versetul 42, am citit confirmarea celor de mai sus prin profeţia: „Piatra, pe care au lepădat-o zidarii, a ajuns să fie pusă în capul unghiului”. Despre aceste minunate profeţii şi promisiuni am mai citit în Psalmul 118:22 şi Isaia 28:16.
Finalul discuţiilor a fost dominat de această piatră din capul unghiului, care pentru unii este poticnire (vers 44), pentru acei ce cad peste ea, adică pentru Israel ca popor şi chiar Israelul spiritual nominal, care mai au posibilitatea să se ridice. Iar pentru unii este nimicire/spulberare, pentru clasa pretinsă a lui Israel (cărturari şi farisei) şi transpus în cei care cunosc voia Stăpânului dar nu o fac.
Mulţumim Tatălui ceresc pentru aceste valori descoperite nouă.
Am trecut la a doua parte a programului, în care am gustat frişca tortului cu care am fost serviţi în acea după masă, şi anume am cântat, lăudând pe Dumnezeu.
Fie binecuvântat Dumnezeu, care a fost centrul întâlnirii noastre!
Text semnat de Daniel Pode
No comments:
Post a Comment